Methodieken in de paardencoaching
Bij Zincaro coaching met paarden werken we met twee verschillende soorten van coaching.
Coaching met het paard en de coaching door het paard.
Op deze pagina geven we informatie over de coaching met het paard.
Coaching met het paard
Tijdens werken en omgaan met paarden is het belangrijk om je te verplaatsen in de belevingswereld van je paard. Dan ontstaat er een optimale samenwerking op basis van respect en vertrouwen. Een paard is een kuddedier. Omdat het daarbij een prooidier is heeft het bij onraad als eerste reactie: vluchten. Veel gedrag van het paard kan vanuit deze achtergrond verklaard worden. Deze achtergrond heeft consequenties voor de samenwerking met mensen. Om de samenwerking op een goede en positieve manier vorm te geven is moed, geduld, doorzettingsvermogen, begrip en inlevingsvermogen nodig. Vanaf het moment dat je met een paard aan het werk gaat, kom je zelf automatisch in een leidinggevende positie terecht. Hoe ga je die vormgeven? Het paard is erbij gebaat dat je op een eerlijke en respectvolle manier je leiderschap neerzet. Het is belangrijk dat je als persoon goed luistert naar de signalen van het paard. Lichaamstaal is het voornaamste communicatiemiddel.
Bij de coaching met het paard vinden alle oefeningen vinden plaats naast het paard. Bij alle oefeningen staat de verbinding tussen jou en het paard centraal. Het paard draagt een halster en loopt aan een lang touw, een leadrope.
In deze oefeningen gaat het erom dat er wederzijds vertrouwen groeit tussen jou en je paard. Tijdens oefeningen merk je dat jullie op elkaar reageren. In alle oefeningen ben jij degene die de leiding heeft. Als jij anders reageert, stemt je paard zijn gedrag direct op jou af. Als jij anders doet, laat je paard ander gedrag zien.
De oefeningen die bij deze manier van coaching aan bod komen zijn bijvoorbeeld, het kennismaken, leiden en volgen, positie innemen, verbale en non-verbale communicatie op een lijn, grenzen aangeven. Tijdens de oefeningen wordt een koppeling gemaakt naar privéleven of de werkvloer. In de manier waarop de deelnemer zijn oefening met het paard doet, kun je zien hoe hij dingen doet in het dagelijks leven.
Paarden houden ons een eerlijke spiegel voor. Ze zijn direct, zonder oordeel en bieden ons de mogelijkheid om direct met nieuw gedrag te oefenen. Het spiegelen met paarden is voor iedereen een indrukwekkende ervaring. Paarden leven in het hier en nu. Dat biedt ons de gelegenheid tot ervaringsleren. Wat effectief werkt bij deze manier van werken is dat de deelnemer uit de oefening kan worden gehaald. De deelnemer wordt gevraagd wat hij/zij ervaart tijdens de oefening en krijgt vragen en uitleg over wat er gebeurt. Vervolgens kan de deelnemer weer opnieuw de situatie instappen met de nieuwe informatie en eventueel ander gedrag laten zien. Het paard gaat direct een andere reactie laten zien. De deelnemer ondervindt aan den lijve hoe kleine veranderingen enorme resultaten opleveren. Deelnemers worden zich ervan bewust dat kleine dingen een heel groot verschil kunnen maken in hun communicatie met anderen. Spiegelen met paarden laat zien dat we door onze lichaamstaal anders kunnen overkomen dan wijzelf denken. Het laat ons zien waar communicatieproblemen ontstaan. Soms zien we deze problemen, maar begrijpen niet waardoor die zijn ontstaan.
Het gaat dan om thema’s als: grenzen stellen, weerstand, afstand en nabijheid, zelfvertrouwen, faalangst, duidelijk durven zijn, controle en loslaten, angst overwinnen, spanning en ontspanning, durven vertrouwen op je intuïtie en gevoel, energie, leidinggeven en volgen.
Naast deze vormen van oefeningen maken we gebruik van het loswerken.
Loswerken is de belangrijkste basisvorm van Freestyle. Het paard loopt los in een ruimte van ongeveer 14 bij 14 meter. Het paard heeft de vrijheid te handelen en te reageren zoals hij dat wil. Op het moment dat je de ruimte binnenkomt, begint de interactie met je paard. Jij bent degene die de leiding heeft en het initiatief neemt. In eerste instantie verloopt de communicatie non-verbaal; met lichaamshouding en -beweging, positie en vooral je intentie. In oefeningen maak je bewust gebruik van de positie die je zelf inneemt ten opzichte van het paard. Als het lukt de juiste positie in te nemen, krijg je controle over de richting en snelheid van het paard. Heb je een duidelijk plan, weet je hoe jij dit plan wilt gaan uitvoeren en durf jij je paard ‘op maat’ te corrigeren? Tijdens het trainen kijk je goed naar de lichaamstaal van je paard. Hoe reageert hij op jou? Je kunt hierbij kijken naar zijn binnenoor, de hoofd-halshouding, ontspanning van de mond en aanleuning naar jou. Deze manier van werken heeft voor het paard als voordeel dat hij in zijn reactie kan laten zien wat hij denkt dat jij bedoelt. Het paard loopt immers los. Als het ‘gesprek’ goed afgestemd verloopt, levert dat voor het paard een eerlijke, begrijpelijke en respectvolle samenwerking op met jou als leider. Dat geeft rust en vertrouwen.