Skip to main content

Grondwerk

Wat is grondwerk?
Grondwerk is een onderdeel binnen freestyle. Alle oefeningen vinden plaats naast je paard. Je kunt de oefeningen zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Bij alle oefeningen staat de verbinding tussen jou en je paard centraal. Je paard draagt een (freestyle)halster en loopt aan een lange lijn, een leadrope.
In grondwerk gaat het erom dat er wederzijds vertrouwen groeit tussen jou en je paard. Tijdens oefeningen merk je dat jullie op elkaar reageren. In alle oefeningen ben jij degene die de leiding heeft. Als jij anders reageert, stemt je paard zijn gedrag direct op jou af. Als jij anders doet, laat je paard ook ander gedrag zien.

Voordat je aan dit soort oefeningen begint, is het belangrijk dat het contact tussen jou en je paard op een positieve manier is gelegd. Daarom begin je altijd met een grondige poetsbeurt. Tijdens het poetsen let je bewust op de wisselwerking tussen jou en je paard.

Een van de eerste oefeningen in het grondwerk is Leiden & volgen. Bij deze oefening loopt het paard, aan een (freestyle)halster en een lange lijn, op 1,5 meter achter jou. Je geeft leiding aan je paard. Afhankelijk van de manier waarop jij dat neer zet, gaat je paard verder of minder ver achter je lopen.
De oefening helpt je meer vertrouwen te krijgen in jezelf en je paard. Het helpt je bijvoorbeeld als je met je paard rustig naar de wei of naar zijn stal wilt lopen.

Een tweede oefening is Leiden, volgen & halt houden. Bij deze oefening loopt je paard op ongeveer 1,5 meter achter jou. Als jij je omdraait is het de bedoeling dat je paard direct stilstaat.
Deze oefening leert je hoe duidelijk jij je grenzen aangeeft. Als je paard bij het omdraaien doorloopt, kan dit beter. Bij deze oefening merk je dat je paard zich direct spiegelt in jouw manier van leidinggeven. De oefening vergroot je zelfvertrouwen. Het helpt je bijvoorbeeld als je met je paard wandelt en de weg moet oversteken.

Veiligheid voor alles.

Boek nu een workshop
of sessie!