Skip to main content

Teamontwikkeling en leiderschapstrainingen bedrijven, onderwijs & gemeentes

Teamontwikkeling

De effectiviteit van leiderschap wordt vooral bepaald door de vraag of een persoon zichzelf durft te zijn en authentiek handelt. In de leiderschapstrainingen bekijken we door middel van coaching met paarden naar uw natuurlijke manier van leidinggeven en het effect daarvan.

Leiderschap, communicatie en samenwerking tussen individuen en teams zijn bepalende indicatoren voor het succes van elke organisatie. Veel professionals en leidinggevenden zijn zich echter beperkt bewust van hun stijl van samenwerken en leidinggeven alsmede de patronen in hun communicatie en lichaamstaal. Een groter inzicht in deze stijl en onbewuste patronen geeft een krachtige impuls aan uw persoonlijke ontwikkeling en betere samenwerking.

Teamcoaching is anders dan individuele coaching. Bij de individuele coaching stimuleer je het individu tot bewustwording, groei en het nemen van verantwoordelijkheid voor het eigen leerproces. In de teamcoaching is dit zeker een onderdeel, maar je verplaatst de focus naar het team als geheel.

Daarbij creëer je met elkaar de voorwaarden voor een gezond en gezamenlijk leerproces waarin collega’s elkaar aanvullen en ondersteunen. Bij het coachen van teams gaat het om het stimuleren van teams tot het nemen van een gezamenlijk eigenaarschap voor professionele ontwikkeling en de resultaten daarvan.

Naast gesprek, theorie en oefeningen over onder andere samenwerking, leiderschap, communicatie, omgaan met weerstand, doelgerichtheid, drijfveren, kernkwaliteiten en eigen thema’s, werken we met paarden.

Paarden beschikken als geen ander over het vermogen om 100% eerlijke feedback te geven. In hun interactie met mensen bieden ze ons een rijk arsenaal aan reflectie op ons gedrag, communicatie, leiderschap en samenwerking. Paarden leven in kuddes en zijn afhankelijk van hun leiders.

In veel teams zijn er zaken ‘onder de oppervlakte’ die het functioneren van het team beïnvloeden. Op het moment dat het paard in de bak komt bij het team, gaat deze een soort scan maken van de situatie op dat moment. Waar zit er spanning, weerstand of zijn er blokkades. Doordat teamleden hiermee geconfronteerd worden en zich hier meer bewust van zijn, biedt hen dit de mogelijkheid om hier met elkaar een actieplan voor te maken en stappen in te zetten.

Mogelijkheden voor teamontwikkeling als onderdeel van uw bedrijf:

  • Op het moment dat er een aanvraag wordt ingediend, wordt er eerst een startgesprek gepland. Tijdens dit gesprek wordt de situatie in uw team kort doorgenomen. Welke aandachtspunten zijn er op dit moment binnen uw team? Wat hebben jullie al gedaan aan teamontwikkeling? Wat wilt u terug laten komen in de teamontwikkeling? Welke resultaten wilt u samen behalen?
  • Aan de hand van dit gesprek wordt het programma samengesteld en de offerte opgesteld.
  • Voor de eerste trainingsdag kan (telefonisch) inhoudelijk overleg plaatsvinden.
  • Na elke trainingsdag wordt er een evaluatie ingepland.
  • De leiderschapstraining kan op zichzelf staan of onderdeel uitmaken van een (ontwikkel)programma, waarin teamsessies en individuele sessies onderdeel kunnen zijn.
  • De trainingen kunnen op verschillende locaties in Nederland plaatsvinden.

 

Boek nu een workshop
of sessie!