Skip to main content

Spiegelen met paarden... hoe werkt dat?

Paarden houden ons een eerlijke spiegel voor. Ze zijn direct, zonder oordeel en bieden ons de mogelijkheid om direct met nieuw gedrag te oefenen. Het spiegelen met paarden is voor iedereen een indrukwekkende ervaring. Paarden leven in het hier en nu. Dat biedt ons de gelegenheid tot ervaringsleren. Wat effectief werkt bij deze manier van werken is dat de cursist uit de oefening kan worden gehaald. De cursist wordt gevraagd wat hij/zij ervaart tijdens de oefening en krijgt vragen en uitleg over wat er gebeurt. Vervolgens kan de deelnemer weer opnieuw de situatie instappen met de nieuwe informatie en eventueel ander gedrag laten zien. Het paard zal direct een andere reactie laten zien. De deelnemer ondervindt aan den lijve hoe kleine veranderingen enorme resultaten opleveren. Cursisten worden zich ervan bewust dat kleine dingen een heel groot verschil kunnen maken als je een boodschap geaccepteerd en opgevolgd wil krijgen. Spiegelen met paarden laat zien dat we door onze lichaamstaal anders overkomen dan wijzelf denken. Het laat ons zien waar communicatieproblemen ontstaan. Soms zien we deze problemen, maar begrijpen niet waardoor die zijn ontstaan.

Het gaat dan om thema’s als: grenzen stellen, afstand en nabijheid, zelfvertrouwen, faalangst, duidelijk durven zijn, controle en loslaten, angst overwinnen, spanning en ontspanning, durven vertrouwen op je intuïtie en gevoel, je energie, leidinggeven en volgen.

Voor spiegelen is ervaring met paarden niet nodig. Spiegelen werkt effectief bij zowel kinderen als volwassenen. Als cursisten weinig ervaring hebben met paarden, laten ze meestal onmiddellijk zien wat hun valkuilen zijn, wat hun drijft, wat hun uitdagingen zijn. De oefeningen worden aangepast aan de ervaring van de deelnemers.

Boek nu een workshop
of sessie!